Miután a kerámia bevonat egyre inkább elterjedt, az autókozmetikák kínálatában egyre több gyártó terméke megtalálható, így jogos a kérdés.

Szeretnénk tisztázni néhány dolgot. Mindenekelőtt azt, hogy a téves elképzelésekkel ellentétben a kerámia bevonat nem egy fizikai sérülésektől védő páncél. Tudjuk, hogy ez sokak számára különösen hangzik, hiszen másoktól nem ezt hallották, de az igazság az, hogy a kerámia bevonat nem egy életre szóló, erős fizikai behatásoknak is ellenálló csodaszer.

Ha valaki úgy döntött, hogy szeretne ilyen védelmet az autójára, a kiválasztás nehezebb folyamat lesz, mint maga a döntés volt. Ennek az az oka, amit az első gondolatok között is írtunk, hogy elég sok gyártó, egyre több termékkel van jelen a piacon.

A választásnál általában két dolog kerül előtérbe. Az egyik az ár, a másik a technikai paraméterek. Azt tanácsoljuk, hogy ne a legolcsóbbat válasszák, ha hosszabb távon gondolkodnak. A technikai paraméterek – ha hiteles forrásból származnak – azt mutatják, hogy elég közel állnak egymáshoz, így ez sem fogja megkönnyíteni a kerámia bevonat kiválasztását.

Akkor hogyan döntsünk?

Nos, a tapasztalatok – és ezek ügyfél tapasztalatok – azt mutatják, hogy első körben érdemes megnézni a gyártó múltját. Érdemes megnézni az autókozmetika referenciáit. Talán ez a két legfontosabb szempont.
A gyártói múltat nem igazán kell magyarázni. Sokkal több múlik azon, hogy hol, milyen körülmények között, milyen előkészítést követően kerül fel a kerámia bevonat.
Nagyon fontos, hogy az otthoni kísérletezést nem javasoljuk. Nagy károkat lehet okozni a fényezésen, amit a legjobb esetben is csak polírozással lehet korrigálni. Egy elrontott kerámia bevonat, még ha olcsó volt is, többe fog kerülni, mintha egy szakemberre bízzuk.

Arra is figyelni kell, hogy sok terméket az egekig magasztalnak, de érdemes időt szánni, hogy utána járjunk a megbízhatóságnak.
Például, ha egy olyan, eddig ismeretlen terméket kínálnak, ami néhány hónapja van a piacon, de azt ígérik, hogy a tartóssága öt év, vagy tíz év akkor érdemes egy kicsit kételkedni. Nem állítjuk, hogy az a kerámia bevonat nem jó, csak a tapasztalat még nem támasztja alá.